TOMAS EHRNBORG MEDIEPRODUKTION
Blu-ray-utgåva i biografi om Åke Karlung skriven av Teddy Hultberg.
Boken "Experiment mot alla odds – Boken om Åke Karlung", gavs ut i augusti 2019 på Gidlunds förlag.
Boken beskriver filmaren och gränsöverskridaren Åke Karlungs (1930-90) konstnärliga verksamhet
under ett halvt decennium. Vi får följa en bana som ingen annans inom den öppna konstens labyrinter, och läsaren får möta en ny röst från marker vi trodde var genomtraskade många gånger om.
Karlung var nyskapande inom animerad experimentfilm åren 1960–72.
Karlung låg i frontlinjen vad gäller elektronisk ljudbearbetning och experimentell filmkonst. Hans gräns-överskridande konstutövning sträcker sig från bildkonst över rörliga filmbilder till mysteriespel och instal-lationer. Det här gör att Teddy Hultbergs närstudie av Karlungs konstutövning även ger oss ett nytt per-spektiv, och en kritisk blick, på det öppna och djärva 60-talets konst, i ett klimat där Karlung ofta hade en vidare kulturell utblick än flertalet av sina kamrater i de kretsar han verkade.
Tio av hans främsta filmer är nu restaurerade. Dessa filmer, tillsammans med ett generöst extramaterial, har blivit tillgängliga genom denna utgivning. Skivan är producerad i samarbete med Teddy Hultberg.
Biografi om Gunnar Sträng av Erik Åsbrink på Albert Bonniers Förlag.
Boken gavs ut i september 2019.
Gunnar Sträng, 1906–1992, var med och byggde det svenska välfärdssamhället. Som den minister som suttit längst av alla, i 31 år, hade han stort inflytande. Han fördes fram som efterträdare till statsminister Tage Erlander men fick stå tillbaka för Olof Palme.
Mest ihågkommen är Gunnar Sträng som finansminister, som färgstark talare med ett särpräglat språk och som kraftfull beslutsfattare. Han genomförde viktiga politiska reformer men gjorde sig också till ovän med Astrid Lindgren i ”Pomperipossa”-affären.
Här ger Erik Åsbrink – som arbetat under Sträng på finansdepartementet och senare blev hans efterträdare på finansministerposten – en initierad bild av folkhemsfadern Gunnar Sträng och skildrar samtidigt en viktig period i Sveriges moderna historia.
Biografi av Anna Kinberg Batra på Albert Bonniers Förlag.
Boken gavs ut i november 2018.
Anna Kinberg Batra lämnade partipolitiken efter valet 2018. Hon är i dag rådgivare i politik, ledarskap
och förändring, knuten till Handelshögskolan i Stockholm och skriver krönikor i Dagens industri.
Under 997 dagar var Anna Kinberg Batra Moderaternas partiledare, med god chans att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Men i stället blev hon, efter attacker från de egna partikamraterna, den första ledaren för sitt parti på över 100 år som var tvungen att avgå utan att möta väljarna.
Vad hände? Och hur kändes det? "Inifrån" är Anna Kinberg Batras personliga berättelse om några dramatiska år i svensk politik, om vardagslivet som statsministerkandidat och om ledarskap när allting förändras.
En intervjudokumentär med historiska tillbakablickar.
Filmen får premiär under 2018.
Den rysk-amerikanske juristen Albert Bartridge i San Fransisco berättar om hur det gick för några av familje-medlemmana Romanov som lyckades fly från den ryska revolutionen. Här intill står de uppradade för fotografering
på gården till sommarslottet Dulbar på Krim där de hölls i förvar.
Biografi av Mikael Persbrandt och Carl-Johan Vallgren
på Albert Bonniers Förlag. Release i november 2017.
I "Så som jag minns det" berättar Mikael Persbrandt för första gången om uppväxten med en ensamstående mamma, kampen för att slå igenom
som skådespelare, drömrollerna på Dramaten och filmsuccéerna som
följer på varandra. Om de kaotiska åren med missbruk och livet idag.
En självutlämnande och brutalt ärlig berättelse om att nå botten
och ta sig upp igen.
Bilaga i bok om Peter Kylberg av Lars Diurlin på förlaget Mediehistoriskt arkiv.
Boken "Filmreformens förste avantgardist" utkom i januari 2018.
Peter Kylberg inledde i början av 1960-talet vad som skulle komma att bli en problemfylld bana som målande och musicerande experimentfilmare inom ramen för biograffilmens förutsättningar.
Boken "Filmreformens förste avantgardist" spänner över fyra decennier och är lika mycket en konstnärsstudie som en undersökning av experimentfilmens och filmkonstnärsrollens vara och villkor inom ramen för den svenska välfärdsstatens kulturpolitik.
Blu-ray-skivan innehåller sju nyrestaurerade och tidigare outgivna filmer av Peter Kylberg. Skivan innehåller även unikt extramaterial med tv-intervjuer från 1966 och 1980.
Biografi av Tommy Berggren på Albert Bonniers Förlag.
Release i maj 2017.
När den 13-årige Tommy Berggren står i regnet på en lerig stig i Göteborg och ser ut över de smutsiga fabriker som förväntas bli hans framtid konstaterar han att ”det här kommer att bli ett jävla skitliv”. Så blir det inte. Bara sju år senare slår rullgardinen i taket och en morgontrött Tommy vaknar upp till sin pappas entusiastiska rop. ”Vakna Tommy! Vilka recensioner! Världsklass!”
Och resten är, som man säger, historia. En stjärna föds och Tommy Berggren blir i ett slag teatersveriges nyfunna geni. Han inleder en sällan skådad karriär, spelar mot de stora stjärnorna och engageras av sin tids stora regissörer. Tillsammans med Bo Widerberg skapar han filmhistoria med Kvarteret Korpen, Elvira Madigan och Joe Hill. Han möter de stora internationella filmstjärnorna i Rom, Cannes, Los Angeles och New York. Han nosar på
ett guldkantat Hollywood kontrakt men tackar nej med orden: ”Om man är konstnär måste man nog lära sig avstå.”
Tommy Berggrens memoarer är en makalös historia om kärlek, konst, film och teater; självupplevd, självutlämnande och – ja, rätt självisk.
En intervjudokumentär med historiska tillbakablickar.
Filmen hade premiär 10 mars 2017.
Harry Scheins livshistoria saknar motstycke i den svenska nutidshistorien.
Trots att han uträttade storverk för svensk kultur blev han avskydd av en hel generation unga filmare. I början av 50-talet, innan han ens fyllt 30, säger Harry till sina vänner att han har två mål i livet; han ska bli miljonär och gifta sig med Sveriges vackraste kvinna. Några år senare har han gift sig med den omsusade skådespelaren Ingrid Thulin och blivit ekonomiskt oberoende.
Han sökte sig till de människor som hade inflytande och makt i samhället,
han ville påverka sin samtid, vara en del av utvecklingen. Han skapade både Filminstitutet och en filmreform som höll i över 50 år. Men han ville också njuta av privilegierna i samhällets toppskikt. Citizen Schein är en film om
makt – och om maktens pris. Lika aktuell i dag som när Harry Schein levde
och verkade.
5805200317
SE580520031701
©Copyright 2019 | Tomas Ehrnborg Medieproduktion